Una introducció a les mitelenovel.les de producció pròpia a TV3 I TVV El pòsit mític en la producció pròpia de ficció - Artur Moreno i Giménez, Vicent (Revista Latina de Comunicación Social, 2000)
La telenovel.la no és un gènere novell: ha eliminat fronteres geogràfiques, culturals, i s'ha convertit en un fenomen mundial transclassista. Per exemple, la gent de Bòsnia, quan es va suspendre l'emissió de la telenovel.la Kasandra a causa del conflicte bèl.lic, s'acostaven fins a la frontera sèrbia i pagaven als serbis perquè els explicassen les últimes novetats de la història. O a Nigèria, quan la protagonista de La Dama de Rosa era enviada a presó, alguns espectadors van enviar cartes al govern nigerià perquè fos alliberada. A l'Estat Espanyol quan a un personatge de Cristal li diagnostiquen càncer de pit, el nombre de visites al ginecòleg augmentà espectacularment.